Κατόπιν πρόσκλησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος, ο Διευθυντής του Ιδρύματος μας, Δρ Γιώργος Λεβέντης θα δώσει διάλεξη στην Αθήνα, την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, στις 6:30 μμ, με θέμα:
Αλεξανδρέττα 1939, Κύπρος 1974, Συρία 2018: Πάγιες Πρακτικές και Επιδιώξεις της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής
Η διάλεξη θα δωθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, στο κέντρο των Αθηνών (105 57). Την εποπτεία της διοργάνωσης της διάλεξης, η οποία αποτελεί την τρίτη του κύκλου διαλέξεων που πραγματοποιείται με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν τηνΚύπρο, έχει το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Η διάλεξη εξετάζει τρία παραδείγματα της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής. Τα δύο πρώτα αφορούν ιστορικά τετελεσμένα (προσάρτηση Αλεξανδρέττας 1939, εισβολή στην Κύπρο 1974) ενώ το τρίτο αναφέρεται στην εν εξελίξει Τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία – κατάληψη της Αφρίν (17 Μαρτίου 2018), προπυργίου της Συριακής Κουρδικής Πολιτοφυλακής.
Μέσα από την ενδελεχή εξέταση των τριών περιπτώσεων αναδεικνύονται οι πάγιες επεκτατικές Τουρκικές πρακτικές και επιδιώξεις εις βάρος γειτονικών χωρών. Οι παράλληλες τακτικές και πανομοιότυπες προφάσεις οι οποίες εφαρμόζονται αποδεικνύουν ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας είτε με Κεμαλική είτε με Ισλαμική κυβέρνηση διέπεται από πάγιες τακτικές και επιδιώξεις οι οποίες εις βάθος χρόνου στόχο έχουν την επέκταση της Τουρκικής επικυριαρχίας και εν τέλει κυριαρχίας στον περιβάλλοντα το Τουρκικό Νέο-Οθωμανικό κράτος γεωπολιτικό χώρο.
Εν όψει των προσφάτων καταιγιστικών εξελίξεων στην ταραχώδη περιοχή μας και ειδικότερα εις ότι αφορά τις πυραυλικές επιθέσεις των Δυτικών κατά της Συρίας με ορμητήριο μεταξύ άλλων και των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο – και την κατόπιν εορτής ενημέρωση της οποίας έτυχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) από την Βρετανίδα Πρωθυπουργό – ο Δρ Γιώργος Λεβέντης θα προβεί και σε μια σύντομη ανάλυση του ρόλου και καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων όπως αυτός αποτυπώνεται στην Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της ΚΔ. Το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων θα αντιπαραβληθεί με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου με σχετικές αναφορές στον Καταστατικό Χαρτη του ΟΗΕ.