Τον Οκτώβρη του 1944 οι Γερμανοί αποχωρούν από την Αθήνα και τους εορτασμούς σύντομα διαδέχονται εμφύλιες συγκρούσεις. Σήμερα, Οκτώβρης του 2018, 74 χρόνια μετά, μια Αμερικανική βάση ελικοπτέρων αποχωρεί από την Κύπρο κι ένας άλλος ‘εμφύλιος’ ξεσπά μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας στη Λευκωσία ως προς τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών όσον αφορά την μυστική Αμερικανική βάση. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης καλείται εσπευσμένα στην Βουλή των Αντιπροσώπων να δώσει εξηγήσεις για το πώς και γιατί παραχωρήθηκε η προφανώς αποχωρήσασα Αμερικανική βάση.
Κανείς στην Κύπρο – ούτε στις ΗΠΑ – δεν θα έθετε θέμα αν το αμερικανικό δίκτυο ABC δεν ανεδείκνυε το ζήτημα αποκαλύπτοντας σχετικό έγγραφο της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και πιο συγκεκριμένα μια πρόσφατη έκθεση του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ χωρίς επαρκή αιτιολόγηση ξόδεψε γύρω στα εβδομήντα εκατομμύρια δολάρια για την βάση ελικοπτέρων η οποία εγκαθιδρύθηκε στα γρήγορα εξυπηρετώντας έναν ασαφή σκοπό πριν κλείσει πέρυσι. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Αμερικανού Γενικού Ελεγκτή η Βάση λειτούργησε για μια τετραετία (Σεπτέμβριος 2013 – Αύγουστος 2017).
Η τυχαία ανακίνηση του θέματος αναδεικνύει τον τυχάρπαστο και ως εκ τούτου αναποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η αμυντική, εξωτερική και κατά προέκταση οικονομική πολιτική – οι διευκολύνσεις παραχωρούνται, για ενοίκια/μισθώσεις δεν ακούμε – στην Κύπρο. Βεβαίως τίθεται το μείζον ζήτημα: τι κερδίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Κυπριακός Λαός δηλαδή, από την πολλαπλή χρήση του εδάφους της, του θαλάσσιου και εναερίου της χώρου από ισχυρές ξένες δυνάμεις οι οποίες διαγκωνίζονται για προώθηση των σημαντικότατων συμφερόντων τους στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Τι εισπράττουμε κύριε Αναστασιάδη, όταν το τεράστιο FIR μας – καλά να ‘ναι οι Βρετανοί που το καθόρισαν ως αποικιοκράτες και το κληρονομήσαμε – (175,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε σχέση με 9,251 της συνολικής εδαφικής επιφάνειας του νησιού) γίνεται μουσα … φίρ (για να χρησιμοποιήσω την πετυχημένη εδώ και δεκαετίες σκιτσο-λεζάντα του γνωστού γελοιογράφου των Αθηνών Κώστα Μητρόπουλου) διάτρητο από υπερπτήσεις μαχητικών, ελικοπτέρων – επιθετικών ή … ανθρωπιστικών – και λοιπών αεροσκαφών της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και βεβαίως των ΗΠΑ;
Η απάντηση είναι προφανής: εισπράττουμε κούρεμα αποταμιευτικών καταθέσεων ακόμη και ανθρωπιστικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων – μόνο που αυτά είναι Κυπριακά και όχι Γαλλικά, Βρετανικά, Γερμανικά ή Αμερικανικά … εισπράξαμε ανεργία και ύφεση, εισπράττουμε για δεκαετίες εμπάργκο πώλησης Αμερικανικών όπλων στην Εθνική Φρουρά λες και είναι η τελευταία η οποία εισέβαλε και κατέχει έδαφος στην Τουρκία και όχι το αντίστροφο, χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα και εξοπλισμό …
Κατά διαβολική(;) σύμπτωση η Αμερικανική Βάση Ελικοπτέρων στήθηκε στην Κύπρο αμέσως μετά το κούρεμα του Μαρτίου 2013 …
Αν από τα εβδομήντα εκατομμύρια δολάρια τα οποία οι Αμερικανοί ξόδεψαν στην επιχείρηση «Ελικόπτερα σταθμευμένα έτοιμα για δράση στην Κύπρο» στην τετραετία της έξωθεν επιβληθείσας Κυπριακής οικονομικής κρίσης, τα τριάντα ή έστω τα είκοσι ή και τα δέκα καταθέτονταν στο Ταμείο της Κ.Δ. σε αντιστάθμισμα της ευγενούς … διευκόλυνσης ή Ουάσιγκτον παραχωρούσε μερικά (αν όχι όλα) από τα χρησιμοποιηθέντα για «ανθρωπιστικούς λόγους» ελικόπτερα στην Εθνική Φρουρά έστω και μετά την λήξη των σχετικών επιχειρήσεων πέρυσι, περνώντας το μήνυμα ότι στηρίζει την κατά τα άλλα ‘στρατηγική εταίρο’ Κυπριακή Δημοκρατία θα το διατυμπανίζατε από πέρυσι τον Αύγουστο μέχρι την λήξη της θητείας σας κύριοι Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη. Προφανώς όμως κανένα αντισταθμιστικό όφελος από τις ΗΠΑ δεν εξασφαλίσατε, ούτε και ρωτήσατε τους Βρετανούς τι δουλειά έχουν τα Αμερικανικά ελικόπτερα στο Ακρωτήρι, γι’ αυτό και μασάτε τα λόγια σας …
Γιατί να απαντήσω είχε πει ο Προέδρος Αναστασιάδης όταν ούτε το State Department είχε ιδέα για την ύπαρξη της Αμερικανικής Βάσης Ελικοπτέρων στο Κυπριακό έδαφος (μέχρι την αποκάλυψη από το ABC) … Στο κάτω κάτω της γραφής τέτοιες διευκολύνσεις παραχωρούνται σε όποιον … μουσαφίρη το ζητήσει είτε είναι Γερμανός, είτε Γάλλος, είτε Ιταλός. Με ποια ανταλλάγματα, θα ρωτούσαν οι δεκάδες χιλιάδες των Κυπρίων ανέργων …
Μια άλλη Αμερικανική επιχείρηση, η Google Earth – βλέπετε η πηγή και η λύση πάντων των προβλημάτων βρίσκεται στην Αμερική, άρα μην ψάχνετε αλλού – μας πληροφορεί με μια απλή αναζήτηση από οποιοδήποτε υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, ότι η πολυσυζητημένη Βάση Ελικοπτέρων (Ανθρωπιστικο-Επιθετικής υφής;) βρισκόταν εντός της Βρετανικής (Κυρίαρχης;) Βάσης Ακρωτηρίου, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί και την μεγαλύτερη Αεροπορική Βάση της RAF, της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός των Βρετανικών Νήσων.
Καυτά ερωτήματα αναφύονται ως προς την ύπαρξη, το καθεστώς και την αποστολή των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ) και των άλλων συναφών στρατιωτικών και κατασκοπευτικών εγκαταστάσεων εν Κύπρω. Χρειάζεται να χυθεί πολύ μελάνι για να αναλυθεί το μείζον εκ γενέσεως της Κ.Δ. φλέγον ζήτημα των Βρετανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί.
Στα περιορισμένα πλαίσια αυτού του άρθρου μπορούμε να επισημάνουμε τρία βασικά στοιχεία:
Πρώτον και κυριότερο, Βρετανικά έγγραφα αναφέρουν ότι η ύπαρξη αυτή καθ’ εαυτή των ΒΒ αποτελεί αναχρονιστικό κατάλοιπο της Αποικιοκρατίας, η οποία θα έπρεπε να είχε λήξει με την ληξιαρχική πράξη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου ως μορφή άσκησης νεο-αποικιακής πολιτικής είναι κατακριτέα και δέον όπως τερματιστεί.
Δεύτερον, η πρόσφατη προσφυγή του Αγίου Μαυρικίου στον Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για έκδοση ετυμηγορίας ως προς την νομιμότητα χρήσης του εδάφους του από το Η.Β. έδωσε την ευκαιρία και στην Κ.Δ. να εκφράσει τις απόψεις της για τις ΒΒ μέσα από την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα.
Τρίτον, εξ ίσου σημαντικό, είναι το γεγονός ότι το Λονδίνο δεν έχει πληρώσει από το 1964 ούτε μια στερλίνα στην Κ.Δ. για την πολύχρονη χρήση του εδαφικού, του εναερίου και του θαλασσίου χώρου της Κύπρου μέσα από πλειάδα διευκολύνσεων εντός και εκτός Βρετανικών Βάσεων.